Batardolar

Irmak, göl, deniz v.b. su kenarlarında yeraltı su seviyesinin altında kazı yapabilmek için uygulanan tahkimat işine “Batardo” denir. Bunlar da malzemelerine göre 4 guruba ayrılırlar:

  1. Ahşap Batardolar:
    • Tek Hücreli Sandık Batardoda 1.00-2.00 m. aralıklarla yapılan ahşap perdeler arasına kil malzeme su geçirmemesi için. doldurulur.
    • Kademeli ya da Çift Hücreli Sandık Batardoda da 1.00-2.00 m. geriye bir perde daha yapılarak arasına moloz taş malzeme doldurulur.
  2. Derinliği 2.00 m.ye kadar olan yerlerde, şekilde görüldüğü gibi, ahşap palplanşın meyilli olarak uygulanmasına benzer tarzdadır. Su yüksekliği daha fazla olursa “Sandık Batardo”lar uygulanır. Her iki şekilde de batardonun suyla temas eden yüzeyine kil, silisli kil, veya lem gibi malzemeler doldurulur (Şekil IV.7).

  3. Toprak Batardolar
    Suyun önüne bir sedde oluşturacak şekilde kil malzemeler tabakalar halinde serilir ve tokmakla sıkıştırılır (Şekil IV.8).
  4. Çelik Batardolar: Şekilde de görüldüğü gibi yüksek su seviyelerinde ve aynen ahşap batardolara benzer şekilde “I ve U” çelik profil destek dikmeleriyle takviyeli olarak inşa edilen batardolardır (Şekil IV.9).

  5. Beton ve Betonarme Batardolar
    Zemine kazık çakılamayacak ve kayalık yerlerde ve sabit kalması istenen batardolar için uygulanır. Yalnız beton ya da içi donatılı betondan yapılan bu tip batardoların üst uçları en yüksek su seviyesinden en az 50 cm. yukarıya kadar yapılmalıdır (Şekil IV.9).
Etiketler

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. keşke örnek resimlerde olsaydı köksal özcanın YAPI kitabında alıntı yerine fotoğraf kullanılsa daha akılda kalıcı olurdu. yine de emeğinize sağlık