Yapi Elemanları
İnşaat sektöründe kullanılan yapı elemanları.
-
Asansörlerin Taşıma Gücü ve Seyir Hızları
ASANSÖRLERİN TAŞIMA GÜCÜ İnsan taşıyan asansörlerde….: 4,6,10,16 ve 25 kişilik ağır yük asansörlerinde………:300,800,1000,1250,1600, 2000, 3000 ve 5000 kg.lık Hafif yük…
Devamını Oku » -
Özel Asansörler
“Lift” de denilen, taşınabilen, sökülüp monte edilebilen YAPI ASANSÖRLERİ, değirmenler için frenli asansörler mutfak ve servis asansörleri bu guruba girmektedir.…
Devamını Oku » -
Yük Asansörleri
Yalnızca yük taşımak amacıyla yapılan yük asansörlerinin kabin veya platform boyutları ve motor güçleri, taşınması gereken en büyük yük miktarına…
Devamını Oku » -
İnsan ve Yük Asansörleri
Beş kattan daha yüksek binalarda asansör zorunludur. Asansör boşlukları ya da “kovası”nin kalın ve kargir duvarlarla çevrilmesi, makine dairesinin ve…
Devamını Oku » -
ASANSÖRLER
Binalarda katlar arasında düşey sirkülasyonu sağlamak amacıyla, insan ya da yük taşımak üzere birtakım makara ve halatlarla ve motor gücüyle…
Devamını Oku » -
RAMPALAR
Bina, bahçe, arazi gibi yerlerde, kazı ve taşıma işlerinde, yayalarla motorlu veya motorsuz araçları belirli bir kottan diğer bir kota…
Devamını Oku » -
Borular
Dere ve oluklardan gelen yağmur sularının yapıdan aşağıya ve trotuarlar üzerine indirilmesi amacıyla belirli aralıklarla ve düşey konumda, genelde 10-12…
Devamını Oku » -
Oluklar
Çatı örtüsünden süzülen yağmur ve kar sularının düşey yağmur borularına aktarılması amacıyla çoğunlukla 12 numara çinkodan yapılan elemanlar olup suyun…
Devamını Oku » -
Duvar ve Baca Dipleri
Çatı kontrol (muayene) pencereleri,Çatı fenerleri,alin (Atina) duvarları ve baca dipleri en az 12 numaralı çinkoyla kaplanmalıdır. Yatay yüzey üzerinde en…
Devamını Oku » -
Dereler
Çatı yüzeylerinin çukur oluşturan kırık noktalarına dere denilmekte olup bu yerlerde en az 14 numara çinkodan dereler yapılmalı; çinko dere,…
Devamını Oku » -
TENEKECİLİK İŞLERİ
Yağmur, su, kar, buz, çiğ ve diğer atmosferik olayların çatı, baca, duvar ve taşıyıcı yapı elemanlarına zarar vermesini, alt yapıya…
Devamını Oku » -
Çelik çatı makaslarının yapımı
Perçinle Yapılan Çatı Makasları: Yapılışlarının kolaylığı yönünden, çelik çatı makasları genellikle sırt sırta çift köşebent (korniyer) ile yapılmaktadır. Düğüm noktalarında…
Devamını Oku » -
Çelik Çatılar
Mesnet açıklığı fazla olan binalarla fabrika,atölye depo,antrepo ve imalathane gibi yapıların çatıları çoğunlukla çelikten yapılır. Çelik,demir cevherinin yüksek fırınlarda kok…
Devamını Oku » -
Asma ahşap çatılar
Çatıyı taşıyan dış veya iç bölme duvarlarının eksenleri arasındaki açıklık 4.00 m.yi geçiyorsa “ASMA ÇATI” yapılır. Asma çatıların asıl taşıyıcı…
Devamını Oku » -
Oturtma ahşap çatılar
Bu çatı türünde çatının tüm elemanları taşıyıcı duvarlar, kirişler ya da betonarme döşemeler üzerine oturur. Duvar veya kiriş üzerine oturan…
Devamını Oku » -
Ahşap Çatılar ve Ahşap Çatı Elemanları
Ahşap malzemelerden imal edilen bu çatıların elemanları birbirlerine geçme, çivi ve blonlarla bağlanırlar. “Oturtma” ve “Asma” Ahşap çatı olmak üzere…
Devamını Oku »