Etriye
-
Hatıl Donatısı
Yığma yapılarda duvarların bağlantılarını sağlamak amacıyla hatıl yapılır. Moloz taş duvar yüksekliğinin 1,5 m’ yi geçmesi durumunda hatıl yapılması zorunludur.…
Devamını Oku » -
Lento Donatısı
Kapı ve pencere üstlerine boşluğu kapatmak için [t:lento] donatısı yapılır. Lento yüksekliği en az 20 cm yapılır. Lento her iki…
Devamını Oku » -
Perde Donatısı
Perde duvarlar kot altı yapılarında ve çevirme duvarları yapımında kullanılır. Kalınlıkları 25 cm’ den az olmaz. Boyuna ve enine donatıları…
Devamını Oku » -
Donatının Kullanıldığı Yerler
Yapıların yükünü temeller taşıyarak altındaki zemine iletirler. Bu yüzden temeller çok sağlam olmalıdır. İçinde donatıların bulunduğu temeller betonarme temellerdir. Temeller…
Devamını Oku » -
Donatı
Betonarme yapı elemanların içine kendi özelliğine göre demir yerleştirilir. Bu demirlerin şekli, kalınlığı ve sayıları mühendislik hesaplarıyla bulunur. Betonarme yapı…
Devamını Oku » -
Kolon Donatısı
Kolon donatıları boyuna donatı ve etrafında sarılı etriyelerden oluşur. Boyunadonatılar hep üst kat için filiz olacak şekilde üretilir. Donatı çapının…
Devamını Oku » -
Kiriş Donatısı
Genellikle dikdörtgen kesitli ve eğilmeye çalışır. Üzerindeki yükleri kolon ve altındaki duvarlara iletirler. Kiriş donatıları montaj, esas (düz demir), pilye…
Devamını Oku » -
Donatıyı Kalıba Yerleştirme Kuralları
Donatılar kancaları yapıldıktan sonra kalıba yerleştirilir. Kalıp köşelerindeki donatılara pas taşı takılarak kalıba yerleştirilir. Temel donatıları yerleştirilmeden zemin kum ya…
Devamını Oku » -
Temel–Kolon Bağlantıları
Betonarme temellerin içindeki donatılar dışarıda hazırlanır. Bunun için tabanı kalın bir ayakkabı, demirci kerpeteni, eldiven, tebeşir, demirci makası kullanılmalıdır. Temel…
Devamını Oku » -
Kolon-Kiriş Bağlantıları
Betonarme kolonların içindeki donatılar dışarıda hazırlanır. Bunun için tabanı kalın bir ayakkabı, demirci kerpedeni, eldiven, tebeşir, demirci makası kullanılır. Kolon…
Devamını Oku » -
Çalışma Tezgâh ve Sehpaları
Tanım Projede istenilen şekliyle, yapı elemanı içerisine ( kolon, kiriş vb ) konacak betonarme demirinin şekillendirilmesi ve birleştirilmesi için kullanılırlar.…
Devamını Oku » -
Etriye Yapma İşlem basamakları
İş emniyetini alınız. Projeden L boyunu ve demir çapını bulunuz. Etriye bükme ( kıvırma ) değerlerini alınız. Aldığınız değerleri etriye…
Devamını Oku » -
Etriye Yapma
Etriye yapmayla ilgili detaylar aşağıdaki yazılarımızdan okuyabilirsiniz. Demirleri Markalama Demirleri Kesme Elle etriye yapma Bükme Makinesi ile Etriye Yapma
Devamını Oku » -
Bükme makinesi ile etriye yapma resim
Makinenin toplarını yapılacak etriye demir çapına göre ayarlayınız. Kıvırma açısı için uygun seçeneği seçiniz. Sivicleri ( açı ayarı algılayıcıları )…
Devamını Oku » -
Elle etriye yapma
Etriye yapılacak tezgâhı hazırlayınız. Etriye yapacağınız demirleri uygun sayıda tezgah üzerine koyunuz. Etriye ağzından ölçü almak şartıyla etriyenin kısa kenarı…
Devamını Oku » -
Demirleri Kesme
Markalanan nokta, el makasının ağzına gelecek şekilde demiri makasa koyunuz ve kolu indirerek demiri kesiniz. Elektrikli otomatik kesme makinesine, uygun…
Devamını Oku »
- 1
- 2